Bij een verbrandingsmotor hoor je vaak dat bijvoorbeeld de 4-cilindermotor een inhoud heeft van 2 liter of 2000 cc (cm3). Maar wat bedoelen ze nu precies? In een verbrandingsmotor wordt de lucht in de cilinder samengeperst door de zuiger die een op en neergaande beweging maakt. Dit samenpersen noemen we "comprimeren". Al snel zie je een andere term. In de gegevens staat namenlijk de "Compressieverhouding" vermeld staan.

Gaan we verder op het berekenen van de cilinderinhoud in, dan zijn de gegevens over "boring" en "slag" noodzakelijk om te weten. Deze gegevens heb je nodig om de cilinderinhoud te kunnen berekenen.

In het voorbeeld zien we dat de motor 2-liter inhoud heeft over 4 ciinders verdeeld. Per cilinder is dit een inhoud van 0,5 liter. Een hele grote "Red Bull" dus!

Boring

 

Slag

 

 

 

 

 

Bij een plunjerpomp in de hydrauliek spreken we ook over cilinderinhoud. Dit type pomp kom je in meerdere systemen in de autotechniek tegen. Een hogedrukpomp van "Common-Rail." of bij moderne directe benzine injectiesystemen zijn voorbeelden van een plunjerpomp. Hier wordt de vloeistof verpompt door een plunjer die een op en neergaande beweging maakt. Zo heet dit onderdeel in de hydrauliek. Het is dus te vergelijken met een zuiger in de verbrandingsmotor uit het voorbeeld hierboven.